Форум Познані

Теми для публікацій та розмов


Правоохоронна діяльність
21 січня 2012 Андрій Примак

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Андрій Примак Тема: Правоохоронна діяльність

ДЕРЕВА-ПАМ'ЯТКИ

Багато легенд пов'язано з деревами. Одним з них є красень-дуб. Древні слов'яни дуб вважали святим: його не можна було рубати, щоб не накликати на себе біду. Дуб у слов'ян був символом мужності і довголіття: деякі дерева переживали віки. Під тінню дуба проводились обряди, виголошувались промови,   збирались  у  походи.

До наших днів дожили дерева-довгожителі, вік яких нараховує тисячоліття. Так, найстарішим деревом вважається дуб Стельмужський, що росте в Литовській РСР. Вік цього дерева давно перевищив дві тисячі років. На Україні росте ще два дуби такого ж віку: дуб Максима Залізняка на хуторі Буда Чигиринського району на Черкащині, стовбур якого и обхваті досягає дев'яти метрів. Ще один знаходиться в Юзефінському заповіднику на Рокитнівщині.

На п'ятсот років молодший дуб росте в Калінінградській області неподалік села Ладошкино. Його ровесник росте в Білорусії, біля Лельчиць, так званий «Цар-дерево».  Висота   дуба - 32 метри без верхівки. Верхівку зламала буря ще в   1912  році.

Знаменитий запорізький дуб — пам'ятник природи XIII століття. Тут, в селі Велика Хортиця, неподалік Запоріжжя, збирав Богдан Хмельницький своїх козаків перед боєм. Діаметр стовбура   шість   метрів,    крони - 40  метрів.

У Марійській АРСР росте дуб, який в народі називають «пугачовським». За легендою саме під цим дубом ночував Пугачов, рятуючись від царського переслідування. Спогади про це дерево є у творах О. С Пушкіна.

В Ленінграді до цього часу ростуть дерева, посаджені за наказом Петра Першого для будівництва суден. Вони ростуть на Кам'яному острові і площі Декабристів. Такі ж дерева ростуть в Олевському районі на Житомирщині в заповіднику «Дубовий гай».

Наймолодший серед пам'ятних дерев є дуб, посаджений Ю. О. Гагаріним у Москві.

Всього таких пам'яток природи нараховується 483. Дубів серед них у віці більше двохсот років — 228. Багато з них — меморіальні. Це дуби Т. Г. Шевченка, Петра Першого, Г. С Сковороди, М. М. Коцюбинського та багато інших.

Значення цих патріархів для науки дуже велике. їх вивчення дозволяє пізнавати минуле, що відбулося на землі багато століть тому. Дерева вражають своєю красою і незвичайністю. Вони притягують до себе тисячі любителів природи, туристів, відпочиваючих. Про них розповідають легенди,   складають   пісні.

А. ПРИМАК, с. Біловіж  06.04.1984 р.

21 січня 2012


1


  Закрити  
  Закрити